×

Bestuur Heechspanning baalt: voor het eerst in 28 jaar afgelast

Groep.jpg

Bestuur Heechspanning baalt: voor het eerst in 28 jaar afgelast

Algemeen | | 130 keer gelezen

Het zou de 28ste editie worden, maar voor het eerst in de roemrijke geschiedenis van het festival gaat het niet door. Een logisch gevolg van alle gebeurtenissen in de wereld, maar toch een dikke domper voor de organisatie van Heechspanning. Direct na de vorige editie zijn zij al begonnen met de voorbereidingen voor dit jaar en dat is nu allemaal voor niets.

Voorzitter van Heechspanning, Freerk Visserman, had er nog niet direct rekening mee gehouden. “Eerst was er vooral een coronabrandhaard in Italië, nog relatief ver weg van Heeg. Maar toen het in Nederland misging lag het wel in de lijn der verwachting. Het begon met het verbod op evenementen met meer dan 100 bezoekers en dan begin je al te denken. Heechspanning trekt duizenden mensen, maar het verbod was geldig tot 6 april dus Heechspanning kon in principe doorgaan.”

Voorbereidingen stilleggen was geen optie

De voorbereidingen van het evenement stilleggen en afwachten wat er ging gebeuren was geen optie. “Als het dan wel gewoon door kan gaan, dan moet je op het laatste moment nog vergunningen, artiesten en wat al niet nog meer regelen. Dan komt het ook niet goed.” Gaandeweg de situatie rondom de coronacrisis alsmaar nijpender werd, wisten ze de prognose bijna wel. “Maar als het dan echt niet doorgaat, ja dat is gewoon goed klote.”

Flink balen

Tijdens de mond- en klauwzeercrisis kwam Heechspanning al een keer in het gedrang, maar het is nu voor het eerst sinds de oprichting in 1992 dat het wordt afgelast. “Vanwege slecht weer is het eens afgeschaald en zijn acts naar binnen verplaatst, maar toen ging het op een bepaalde manier wel door.” Het negenkoppige bestuur baalt behoorlijk. Een deel van het bestuur zit er pas sinds kort in en dit jaar zou hun ‘eerste’ Heechspanning worden. “Alles liep als een trein. Iedereen was enthousiast en ik had er heel veel vertrouwen. Het is heel jammer”, klinkt het verslagen. “Natuurlijk begrijpt iedereen de noodzaak en zagen we het de laatste twee weken wel aankomen. Je bent alleen al zo lang aan het voorbereiden.”

Doorschuiven naar volgend jaar

De organisatie is nu vooral bezig met afzeggingen. “Goede communicatie is nu belangrijk. De sponsors krijgen nog een persoonlijke brief van ons en artiesten zijn of worden nog afgezegd. Heechspanning is niet een vermogende organisatie, daarom is in de opdrachtovereenkomst met de artiesten aandacht besteed aan mogelijke annulering. We willen ze vooral aanbieden om de boeking door te schuiven naar volgend jaar, want dat die editie komen gaat staat gewoon vast”, zegt Freerk vastbesloten. De Nijmeegse band Terra Volta reageerde daar al positief op met: ‘Dit is de vroegste boeking uit onze geschiedenis’.  
“Met het afgelasten komt de toekomst van Heechspanning geenszins in gevaar!”


Terug