×

Bietjes, venkel en paksoi: de gemeenschappelijke groentetuin is van start

Bietjes, venkel en paksoi: de gemeenschappelijke groentetuin is van start

Algemeen | | 605 keer gelezen

De gemeenschappelijke groentetuin ‘de Tussentuin’ is echt van start gegaan. De initiatiefnemers zijn al weken bezig met het voorbereiden van de grond en woensdag werd de kroon op het werk gezet. In de middag kwamen er zo’n 1000 plantjes aan bij het volkstuinencomplex aan de Molefinne, waaronder bietjes, venkel, paksoi, prei en sla. Hoewel er veel werk verzet is, begint het echte werk nu en ze zoeken nog steeds mensen die mee willen doen.

Eerder zijn de initiatiefnemers van de Tussentuin al met de Dorpstuin gestart, een stukje grond achter Talma State die tot moestuin is omgevormd. Daar was echter geen ruimte om grootschalige productie te verzorgen en dat was wel een wens: massa maken voor de gezinnen die mee willen tuinieren.

1000 plantjes

Op het volkstuinencomplex kwamen een aantal kavels vrij die door de Dorpstuin in gebruik zijn genomen. Veel kavels waren begroeid geraakt met gras en onkruid. De initiatiefnemers hebben die vrijgemaakt van begroeiing en er zijn diverse bedden gecreëerd, klaar voor de groente. En die kwamen er woensdag 22 april, zo’n 1000 plantjes. Onder meer bietjes, venkel, sla, paksoi, prei en ui. Aardappelen waren eerder al geplant, ook zijn er mais, pompoenen en courgetten gezaaid.

Wie mee wil doen is welkom

De Tussentuin heeft nu zo’n 750 m2 grond in gebruik. De gemeenschappelijke tuin is de ideale oplossing voor mensen die wel graag uit eigen tuin willen eten, maar niet de verantwoording van een hele groentetuin willen, zeggen de initiatiefnemers. De kennis is aanwezig en wie mee wil helpen is gemiddeld een ochtend of een middag per week bezig. “Wie meewerkt in de tuin, mag er ook uit eten en wie mee wil doen is van harte welkom”, zegt Freya Zandstra. “Opgeven kan bij Lucie Gelderblom, Dorine van den Beukel of bij mij. Je kunt je ook via Duurzaamheeg.nl aanmelden.

“We hopen dat er hierdoor een voedselgemeenschap ontstaat. Dat mensen die wat meer lokaal willen eten, ook door elkaar worden geïnspireerd. Als je wat meer van het seizoen wilt eten, waar kook je dan mee? Daar willen we echt op inzetten!”


Terug