×

Bouw appartementen in voormalig winkelpand Harinxmastrjitte

Harinxmastrjitte48.jpg

Bouw appartementen in voormalig winkelpand Harinxmastrjitte

Algemeen | | 86 keer gelezen

Wie regelmatig door de Harinxmastrjitte komt kan het niet zijn ontgaan. Sloopgeluiden, karren vol afval en stoffige mensen die vanaf nummer 48 witte stofvoetsporen over straat nalaten. Soms te volgen tot in Warenhuis de Jong. Wie zijn daar nou eigenlijk zo hard aan het werk en wat gaat het precies worden? 

Het voormalige winkelpand stond al een tijd te koop toen Mark Muller en Erik Klijn het in oktober 2019 overnamen. De compagnons bezitten reeds een aantal objecten die zij verhuren. Toen zij hun oog lieten vallen op dit pand, viel hen vooral op hoe groot het eigenlijk was. Naast het winkelgedeelte bestond het pand ook nog uit drie appartementen. “Wij zijn gaan kijken of we er dan ook een vierde in konden maken”, vertelt Erik. Dat bleek goed mogelijk. Met het tekort aan betaalbare huurwoningen in Heeg en jongeren die vaak noodgedwongen buiten het dorp gaan wonen in het achterhoofd, besloten zij dit avontuur  aan te gaan.

Toekomstbestendig

Het achterstallig onderhoud was niet gering. Dat betekende dat het hele pand gestript moest worden en dat kwam eigenlijk goed uit. “We hadden al vrij gauw het voornemen om duurzame toekomstbestendige appartementen te bouwen. Als dat je voornemen is, dan moet je compleet slopen en van binnen en buiten helemaal opnieuw opbouwen. Eigenlijk is alleen de schil van het pand blijven staan.”

Bijzondere vondst

Tijdens al de sloopwerkzaamheden deed Erik ook nog een bijzondere vondst. “Een potloodhandtekening van een bouwvakker uit 1904. Die stond op de muur, uit de tijd dat ze de lambrisering geplaatst hebben.”

Uitgelicht.jpg

Dakisolatie

Het meeste sloopwerk is nu afgerond en de start van de bouw is echt begonnen. Het dak is nu eerst aan de beurt. “De dakpannen en het dakhout gaan er nu af en daar komt een 10 centimeter dikke laag speciale isolatie. Dat is een zogenaamd damp-opensysteem, wat zorgt voor een natuurlijke vocht- en warmteregulering. We hopen dat de appartementen straks uitkomen op energielabel A.” Op het dak zullen ook zonnepanelen worden geplaatst. Aan de zijkant wordt een nieuwe entree gerealiseerd voor de bovenste appartementen.

Voor de zomer klaar

De appartementen worden geschikt gemaakt voor eenpersoonshuishoudens, met woonoppervlaktes tussen de 60 en 85 m2 elk. Erik en Mark hopen om voor de zomervakantie klaar te zijn, zodat de huurders erin kunnen. “Het hangt nu alleen ontzettend af van de nu genomen maatregelen rondom de coronacrisis. Het lukt bijvoorbeeld nu niet om de broodnodige stukadoors en schilders te krijgen, maar het is ons streven”, besluit Erik.


Terug