×

Hegemer Maarten Stuurman werkt met Lampe Group aan noodoplossing mondkapjestekort

IMG_7662.jpeg

Hegemer Maarten Stuurman werkt met Lampe Group aan noodoplossing mondkapjestekort

Algemeen | | 159 keer gelezen

Sinds het coronavirus zich door het land verspreidt is er een groot tekort aan mondkapjes in ziekenhuizen, bij huisartsen en andere zorgverleners. Een enorm probleem en reden voor Lampe Group uit Sneek om te kijken wat zij daarin konden betekenen. Maarten Stuurman uit Heeg is directeur sales en services bij Lampe Group, onder meer producent van filters en textieloplossingen, en legt uit waar ze nu aan werken.

Het bedrijf is eerst gestart met het in eigen huis ontwikkelen van zogenaamde FFP2 mondkapjes en maakte een eerste serie van wasbare chirurgische mondkapjes. “We waren het in het MT snel eens dat we onze kennis en ervaring wilden inzetten om mondkapjes te ontwikkelen en produceren”, vertelt Maarten. Voor certificering moeten dergelijke maskers aan strenge voorwaarden voldoen en werd er veel onderzoek uitgevoerd. Gaandeweg dit proces ving Lampe Group de aandacht van de overheid en kwamen de plannen in een stroomversnelling.

Eerste serie in productie

Het bedrijf is inmiddels begonnen met de productie van de eerste serie. “Het model mondkapje dat we nu in de markt brengen noemen we de ‘Puffin’, naar de snavel van papegaaiduikers. Dit model is uitgebreid getest en goedbevonden door zorgmedewerkers. Helaas is het nog niet gelukt de certificering rond te krijgen. In Nederland zijn op dit moment geen goedgekeurde certificeringsinstellingen die dit kunnen keuren.”

Zorg over toelevering materiaal

Maarten twijfelt niet over de kwaliteit van de mondkapjes, de grootste zorg zit nu in de toelevering van de benodigde materialen. “Wij hebben zelf veel vertrouwen in de kwaliteit van de filtratie, met name door de geavanceerde materialen die we toepassen en de eigenschappen ervan. Daar ligt ook weer meteen een van de grootste uitdagingen, namelijk de verkrijgbaarheid van die materialen. Die staat onder druk omdat de hele wereld de producenten nu bestoken met aanvragen. Daarom zoeken we ook naar alternatieven.”

IMG_4703.jpeg

Eerst leveren aan zorginstellingen

De serie die nu in productie is, heeft bestemming zorginstellingen. “We richten ons nu eerst op aanvragen uit zorginstellingen waar mensen werken die de veilige afstand van 1,5 meter niet kunnen handhaven bij hun cliënten”, legt Maarten uit. “Op onze website mondkapjes.lampe.nl staat de meest actuele informatie, daar kunnen de mondkapjes per doos van 100 stuks worden besteld. De prijs is zo laag mogelijk, we maken hier geen winst op, maar willen helpen in de huidige schaarste. Ik ben er trots op om met ons team een bijdrage te kunnen leveren aan de nood die in de zorg heerst door het coronavirus.”   

Druk 

Naast het produceren van de mondkapjes, lopen de standaardwerkzaamheden ook gewoon door en dat maakt het behoorlijk druk. “We zijn met ons confectieteam en diverse partners bezig de productie zo snel mogelijk op te schalen, zonder de eigen productie daarmee in de problemen te brengen. Veel van onze producten worden ingezet in de voedingsmiddelen industrie en andere branches die doorlopen. We hebben het daar ook druk mee, waar we ons overigens erg gelukkig mee prijzen.”

 


Terug