×

Nieuwe bewoners in heempark Heeg: 31 Vredelingers

Nieuwe bewoners in heempark Heeg: 31 Vredelingers

Algemeen | | 533 keer gelezen

In de boomgaard in het heempark lopen sinds kort 31 nieuwe bewoners rond: Vredelinger kippen. Ze zijn nu nog jong, maar over enkele weken zullen ze eieren gaan leggen. Deze worden dan als streekproduct in Heeg verkocht.  

Eerst werd een hek voor de boomgaard geplaatst, later kwam er een bijzonder hok dat op een mini-hangar leek. Ook volgden legnesten en voeder- en drinkbakken en nu zijn ze er dan eindelijk. De nieuwe bewoners lijken het er goed naar hun zin te hebben.

Het idee kwam van Hans van de Water, voorzitter van Stichting Heempark Heeg. Op 10 april zijn de kippen aangekomen. “We hebben er nu nog een gaashek omheen staan, om ze in de buurt te houden, want ze zijn nog vrij jong. De kippen wennen goed, we verwachten binnenkort het gaas weg te kunnen halen”, vertelt Van de Water.

Bijzonder hok

Het hok ziet er bijzonder uit en dat is die ook. “Dat heb ik gevonden in Schotland. Het is van gerecycled landbouwplastic gemaakt. De fabrikant maakt daar dergelijke onderkomens voor dieren mee. Het is erg duurzaam en het product is zonder naden en kieren gemaakt. Dat levert voordeel tegen bloedluis, een nare parasiet bij kippen. Die heeft in dit hok minder overlevingskans, vanwege de gladde oppervlakken en weinig verstopplekken”, legt Van de Water uit.

Om de kippen ’s nachts veilig te houden voor bijvoorbeeld predatoren gaat het hok om 22:00 uur ’s avonds dicht en om acht uur in de ochtend weer open. Kippen gaan vanuit zichzelf al op stok in de avond, zegt Van de Water. “Dat het hok afsluit hebben ze in de eerste dagen wel geleerd. Ze zijn gewoontedieren. We hebben laatst even gecontroleerd en toen zaten ze inderdaad alle 31 keurig binnen zitten.”

Dubbeldoelkip

Het ras, de Vredelinger, is een dubbeldoelkip. Dat houdt in dat het kip zowel als leg- en als slachtkip geschikt is. “Ze leggen aardig eieren, zo’n 200 per jaar. Het is ook een gehard ras, dat wil zeggen dat je ze goed kunt gebruiken in de vrije uitloop. De kip is minder vatbaar voor slecht weer.”

De kippen zijn nu nog vrij jong, maar straks als het eieren leggen op gang is gekomen worden de eieren als streekproduct verkocht. “Ik wil er eigenlijk weinig gedoe van maken. Dus buiten bij mij thuis een koelkast neerzetten en dat mensen daar zelf kunnen betalen en met een doosje eieren kunnen afhalen. We zijn eveneens bezig om een voedselcoöperatie op te richten, dan zouden de eieren via de coöperatie kunnen worden verkocht.”

Vrijwilligers

Er werken een aantal vrijwilligers in het heempark die zich bezighouden met het onderhoudswerk in het heempark. Voor de verzorging van de kippen is een apart groepje vrijwilligers opgezet. Zij zorgen voor het schoonhouden van het hok alles wat daar uit voortkomt. “We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken”, laat Van de Water weten. “We hebben een groep mannen die aardig op leeftijd zijn, dus je hoopt wel op jongere aanwas die ons kan ondersteunen.” 

Iedereen kan nog gewoon naar de boomgaard komen. Let wel op, honden zijn er niet toegestaan.


Terug