×

Wederom De Jong-telg aan het roer van warenhuis & drogisterij De Jong

STEFANCaroleyn1.jpg

Wederom De Jong-telg aan het roer van warenhuis & drogisterij De Jong

Algemeen | | 1616 keer gelezen

Door de coronacrisis mijden mensen drukke plekken en wordt een boodschap vaker lokaal gehaald. Dat merken Stefan (36) en Caroleyn (34) de Jong ook. Ruim een jaar geleden namen zij drogisterij & warenhuis De Jong over van hun (schoon)vader Jan. Destijds hebben ze de overname niet wereldkundig gemaakt, maar nu ze meer mensen treffen wordt het tijd om zich voor te stellen.

De drukte wisselt in de winkel. Het ene moment is het leeg, even later is er een aardige doorloop. Het is een bijzondere tijd. Mensen maken eerder een praatje, maar het is vreemd om dat gescheiden door plastic schermen die rondom de toonbank hangen te doen. Stefan en Caroleyn hebben op 1 januari 2019 de winkel officieel overgenomen. Het plan was er bekendheid aan te geven wanneer ze al hun eigen ideeën voor de winkel hadden toegepast. Nu het contact met mensen nauwer wordt, besluiten ze dat nu te doen. 

Van De Jong op De Jong

Met Stefan staat er opnieuw een telg van de De Jong-familie aan het roer van het warenhuis. Die overnamelijn van De Jong op De Jong is sinds de oprichting in 1890 ononderbroken. Aan het begin van de eeuw werkt Stefan al eens in het warenhuis, maar vertrekt later voor een andere baan. De interesse voor de winkel komt terug als zijn vrouw Caroleyn er gaat werken.

Stefan en Caroleyn ontmoeten elkaar in 2002. Het is raak tussen de twee. Ze gaan samenwonen in Sneek, trouwen en krijgen twee zonen. Stefan werkt intussen bij Drukkerij de Vries in Sneek en Caroleyn is kapster in dezelfde stad. Een aantal jaar later, na de geboorte van hun tweede zoon, komt de winkel weer in beeld. Caroleyn zoekt een nieuwe baan en in Heeg komen ze handen tekort, ze besluit in de winkel te gaan werken. “Ik ben langzaam verliefd geworden op het vak en nu wil ik eigenlijk niet meer anders”, blikt ze terug.

Het idee voor overname spreekt de twee aan en op 1 januari 2019 is het zover. Caroleyn, intussen een vertrouwd gezicht in de winkel, blijft op de voorgrond draaien en Stefan legt zich op de achtergrond toe op andere zaken. “Ik zet de grote lijnen uit en houd mij bezig met de marketing” licht hij toe. Stefan werkt nog altijd bij Drukkerij de Vries in Sneek. “Ik werk in ploegendienst waardoor ik het goed kan combineren. Als ik late dienst heb, heb ik overdag tijd voor de winkel.”

Jan de Jong staat overigens, op 74-jarige leeftijd, ook nog altijd graag in de winkel. “Hij is vergroeid met zijn vak”, zegt Stefan. “Al doet hij het sinds de overname wel wat rustiger aan. Nu in deze tijd blijft hij thuis. Je moet het risico niet opzoeken.”  

Drogisterij erbij

Ook een vast gezicht in de winkel is Jantien Roskam. In 2016 verhuist Drogisterij Jantien naar de winkel van De Jong. Eerst als shop-in-shop, maar de twee boekhoudingen zorgen voor veel administratieve rompslomp. Om die reden lijft De Jong Drogisterij Jantien in en komt Jantien in vaste dienst bij Stefan en Caroleyn. “Wij zijn heel blij met Jantien, we hebben echt heel veel aan haar”, benadrukken beiden. 

Twee relatief jonge personen die een dorpswinkel voortzetten op een markt die wordt opgeslokt door webwinkelgiganten is best opmerkelijk. “Ik vind het een leuke uitdaging en al helemaal vanwege de familiegeschiedenis. Zoveel generaties overeind gebleven, zonde om dat te stoppen. Met de drukke zomers dankzij het toerisme, heeft de winkel goede bestaanspotentie. Bovendien zijn wij niet aan een formule gebonden; we kunnen de inkopen geheel zelf bepalen en een exclusief aanbod creëren en afstemmen op iedere beurs”, zegt Stefan. “Wij houden ook juist in de gaten dat we niet hetzelfde aanbod hebben als andere zaken”, vult Caroleyn aan.

Service uitbreiden

Ze willen ook de serviceverlening uitbreiden door te gaan bezorgen bij mensen die hulpbehoevend zijn en ook werken aan de online zichtbaarheid. “Dat is er wat bijgebleven en daar zijn we nu hard mee bezig om met online onze positie te verstevigen”, vertelt Stefan.

Net eigenaar en er dient zich de grootste crisis sinds decennia aan. “Het zijn rare tijden, maar de winkel heeft sinds 1890 twee wereldoorlogen, de Spaanse griep en nog meer crises meegemaakt, dan moeten we dit ook aankunnen. Bovendien mijden mensen drukkere plekken en komen eerder bij ons en wij hopen dat als dit voorbij is ze blijven komen. Wij vinden het bovenal fijn dat we er nu voor de mensen kunnen zijn en wij blijven hoe dan ook klaar staan voor het dorp”, zeggen ze beiden uitgesproken.


Terug