×

Zieke of dode pimpelmezen gezien? Meld dit!

Pimpelmees.jpg

Zieke of dode pimpelmezen gezien? Meld dit!

Algemeen | | 296 keer gelezen

Ziet u een bolzittende tamme pimpelmees in uw tuin of treft u dode mezen aan? Dan kan het zijn dat ze zijn getroffen door een nieuwe onbekende vogelziekte, die vooral pimpelmezen lijkt te raken. Om goed inzicht te krijgen in de ziekte en de pimpelmezensterfte, is het belangrijk dergelijke gevallen te melden bij Sovon vogelonderzoek Nederland.

De pimpelmees of koolmees is bij uitstek een vogeltje dat uw tuin bezoekt, zeker als u nestkastjes heeft hangen. Ook in Heeg is het een veel geziene vogel. De nestkastjes met de kleinere openingen zijn uitermate geschikt voor de pimpelmees, dit vooral om de grotere koolmees en mus buiten de deur te houden. In deze periode zijn de pimpelmezen druk nestjes aan het bouwen of hebben al gelegd.

Dode dieren in Duitsland

Sinds maart stromen in Duitsland meldingen binnen over mezen die snel ziek worden en sterven. De Duitse natuurorganisatie Nabu zegt dat het om een onbekende en schijnbaar besmettelijke ziekte gaat. Inmiddels zijn ook in Nederland de eerste meldingen gedaan van zieke en dode pimpelmezen.

De Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) en Universiteit van Utrecht zeggen dat de meldingen in Nederland nog laag zijn, maar dat er soms wel tot tien dode pimpelmezen in korte tijd zijn gevonden. De Universiteit van Utrecht heeft enkele dode vogels kunnen onderzoeken. De dieren hadden een longontsteking. Volgens Nabu past het ziektebeeld niet bij bekende vogelziekten. Het gaat voornamelijk om pimpelmezen meldt Nabu, maar in een enkel geval is er ook een koolmees of een andere kleine zangvogel gemeld.

Zieke mees herkennen

De zieke pimpelmezen zijn te herkennen aan dat ze bol zitten, suf zijn en hun schuwheid zijn verloren. Ze kinnen tot op zeer korte afstand worden benaderd. Ook is er gemeld dat de snavel er vies uitziet. 

De DWHC adviseert bij vogelsterfte in de tuin is de voer- en drinkbakken weg te halen, zodat er geen verdere besmettingen volgen. Het is ook zonder vogelsterfte raadzaam om regelmatig vogelbadjes te verversen en voerbakken schoon te maken. Draag daarbij rubber handschoenen en was de handen daarna grondig.

Melden

Om goed inzicht te krijgen in de pimpelmezensterfte in Nederland is het belangrijk dode (pimpel)mezen te melden bij Sovon via deze link of op bij DWHC via deze link.


Terug