×

Zorgen over toerisme: “Houd respect voor elkaar”

Spandoek.jpg

Zorgen over toerisme: “Houd respect voor elkaar”

Algemeen | | 752 keer gelezen

Klussen aan de boten, vertoeven in het tweede huis of een weekendje Friesland. Nu het mooie weer is aangekomen vinden de toeristen hun weg naar Heeg weer. Dit tot groot ongenoegen van een aantal inwoners van Heeg, zij zijn bang dat het coronavirus zich hierdoor in het dorp verspreidt.

Hoewel Heeg een gastvrijdorp is, regeert de angst voor het meebrengen van het coronavirus. Een groot aantal inwoners maakt zich daar zorgen over. Ingrid Koetsier, inwoonster van Heeg, deelde haar zorgen op Facebook en kreeg veel bijval. Zij roemde het gedrag van Hegemers, die goed rekening met elkaar houden en zich volgens de richtlijnen van het RIVM gedragen. Dat tegenovergestelde nam zij waar bij een aantal toeristen die zij in de winkels of elders in het dorp trof. “Ik werk zelf in een huisartsenpraktijk en zie dagelijks de gevolgen van het coronavirus. Ik maak mij echt heel erg zorgen over de toeristen die zich niet aan de regels houden en wat daarvan de gevolgen kunnen zijn”, laat ze weten in een reactie.  

Geen reactie gemeente

Een andere inwoner van Heeg, Elbrich Speerstra, heeft meerdere keren contact gezocht met de gemeente, maar kreeg als antwoord dat zij alleen handhaving eropaf kunnen sturen. Ook liet de gemeente weten met een aangepast toeristisch beleid te komen. Dit hield echter enkel in dat de bruggen en sluizen in winterstand zouden blijven. Dat de sanitaire voorzieningen werden gesloten, was op last van de noordelijke veiligheidsregio’s.

Mensen voelen zich niet gehoord en dat ging vrijdagavond blijkbaar over in actie. Op verschillende plekken waar veel toeristen passeren stonden spandoeken met de tekst: ‘Toeristen: Rutte zei blijf thuis!! Dit is niet uw thuis’. De boodschap is duidelijk, maar de subtiliteit ontbreekt. Wie verantwoordelijk is voor de actie is niet bekend.

Houd respect voor elkaar

John van de Velden, voorzitter van Plaatselijk Belang Heeg, hoort diverse bezorgde geluiden uit het dorp. “Iedereen moet inderdaad thuisblijven en ik denk dat Heeg een beetje overdonderd is door het zien dat er toch veel bezoekers naar Heeg komen. Het plaatsen van die spandoeken is een daad uit paniek, maar we moeten er wel voor zorgen dat we de rust bewaren. We moeten ook zorgen dat we niet het respect voor elkaar verliezen. Het is lastig mensen met een tweede huis in het dorp te weren en ik snap wel dat ze hier komen, maar ook hier is de regel: blijf thuis”, zegt Van de Velden.

“Maandag gaan wij als Plaatselijk Belang het gesprek aan met het college en kijken of we tot een oplossing kunnen komen, zoals bijvoorbeeld meer handhaving in het dorp.” Daarover volgende week meer.


Terug