×

Volledig afgesloten: zo gaat het nu in Talma State

Talmastate.jpg

Volledig afgesloten: zo gaat het nu in Talma State

Gezondheid | | 358 keer gelezen

Talma State is op slot, in de meest letterlijke betekenis van het woord. De deuren zijn dicht, niemand komt er nog in, niemand mag eruit, op de zorgmedewerkers na. Het is een bizarre, hoogstnoodzakelijke, maar ook een verdrietige maatregel die op 20 maart werd ingesteld en voorlopig nog niet eindigt. Dat is lastig, maar er ontstaan ook mooie initiatieven en Hegemers die willen, kunnen ook helpen.

Uit angst het coronavirus binnen Talma State te krijgen, werd besloten het gebouw geheel af te sluiten. Geen bezoek meer voor de bewoners, geen boodschap mag binnen worden gebracht en geen bewoner mag ook maar een stap buiten de deur zetten. “Het is heel zwaar”, zegt receptioniste Gelbrig Dijkstra. “De mensen in de aanleunwoningen gingen zelf nog naar de bakker, de slager of een blokje om, maar ook zij moeten binnenblijven.”

Stemming opkrikken

De bewoners behoren tot de kwetsbare groep. Dat de deuren dicht zijn is begrijpelijk, maar niet makkelijk. Hoewel ze samen opgesloten zitten, leven ze binnen de muren vrij solitair. “Ook hierbinnen moeten ze anderhalve meter afstand houden. Ze zitten op hun kamers en kunnen er nauwelijks af”, legt Gelbrig uit. Ze zetten in Talma alles op alles om de stemming op te krikken.  “We proberen hier elke dag wel een activiteit te doen. We verkleden ons en gaan wat ouwehoeren of we maken bijvoorbeeld muziek.” 

Talmagekkigheid.jpg

Beeldbellen

Vanuit het hoofdkantoor heeft Patyna twee telefoons beschikbaar gesteld aan locatie Talma State, zodat bewoners kunnen beeldbellen met familieleden. “Wij hebben een lijst van contactpersonen samengesteld. Met de telefoon gaan we langs bewoners en maken dan een beeldbelverbinding met de naaste familie. Zo zorgen we dat de bewoners contact kunnen houden.”

Geïsoleerd

Het is ook voor de zorgmedewerkers zwaar. Niet alleen doen ze hun best om het gemoed binnen de muren hoog te houden, buiten de muren leven zij nog eens zeer geïsoleerd. “We volgen natuurlijk de regelgeving van de overheid en het RIVM. Maar die druk ligt extra hoog omdat je dagelijks in contact bent met een hoog risicogroep. Echt handenwassen, handenwassen en handenwassen.”

Mooie gebaren

In deze hachelijke situatie krijgen de bewoners en de verzorgenden lieve gebaren zoals cadeaus, kaarten en bossen bloemen. “Er zijn mensen die iedere dag met de honden langs Talma lopen en vragen of ze even extra zullen zwaaien. Al die dingen zijn vreselijk belangrijk en het is heel fijn als mensen dat doen”, benadrukt Gelbrig.
“Wat wij ook heel leuk hebben gevonden was de stoepkrijttekening die kinderen buiten hadden gemaakt. De bewoners kregen als het ware een boodschap van buiten. Nu door de regen de stoepkrijt vervaagt, zou ik willen zeggen: kinderen als jullie een nieuwe willen maken, heel graag! Het wordt heel erg gewaardeerd.”

Suggesties voor mensen die willen helpen

Als mensen iets willen doen en tijd hebben dan zijn er nog wel wat ideeën bij de medewerkers van Talma State, waarmee ze de bewoners kunnen helpen.
“Een beetje reuring buiten om Talma heen zou leuk zijn. Iemand die muziek maakt of even extra zwaaien? Of een paar mensen van de Dekdweilers, met inachtneming van de maatregelen natuurlijk, die muziek maken.

Ook vragen wij of er inwoners in Heeg zijn die als telefoonmaatje gekoppeld wil worden aan een bewoner, om twee keer per week even mee te bellen. Dan hebben de bewoners contact met de buitenwereld en horen ze wat daar gebeurt en is er ook even wat andere gespreksstof dan wat er hier gebeurt.”

Telefoonmaatje worden of een ander initiatief? Neem dan contact op met de receptie van Talma State: 0515 - 334500


Terug